Inainte de afla totul despre certificatul ISO 14001 trebuie sa stii ca ISO este abrevierea utilizata pentru Organizatia Internationala de Standardizare care are sediul in Geneva, organizatie ce aduna laolalta experti din diverse domenii cu scopul de a creiona si dezvolta standarde universale, relevante pentru pietele din diferite industrii si care doreste sa sustina inovatia si sa ofere solutii la provocarile cu care se confrunta companiile. Standardele internationale emise de catre aceasta organizatie sunt numite generic ISO.
ISO 14001 este o certificare ce presupune standarde de ocrotire a mediului inconjurator. Aceasta tendinta s-a extins foarte mult in ultimul tip si restrictiiile ce le presupune au devenit din ce in ce mai respectate si, mai mult, li se acorda o atentie din ce in ce mai mare din parte organizatiilor si societatilor comerciale. Acest aspect se datoreaza si faptului ca societatea a inceput sa se orienteze catre o viata cu alegeri predomintant mai putin nocive pentru mediu si astfel s-au modificat si comportamentele de cumparare, intaietate avand companiile a caror productie este blanda cu mediul.
Desi din ce in ce mai multe companii, societati si organizatii comerciale opteaza pentru o astfel de abordare, legislatia in ceea ce priveste siguranta mediului este din ce in ce mai restrictiva si, de aceea este necesar sa adopte standardele concrete de protectie impuse in acest sens. De aceea, este necesara implementarea unei astfel de certificari, document care sa stea la baza unei mai bune organizari si desfasurari a activitatii, in conformitate cu standardele de practica universal acceptate la nivel international.
Cum se poate obtine certificarea ISO 14001?
In primul rand, este necesar faptul ca adoptarea standardului ISO 14001 se face in mod voluntar, societatile nefiind obligate sa il adopte. In ciuda acestui aspect, cele care opteaza totusi pentru implementarea acestuia vor avea parte de numeroase avantaje atat pe plan financiar, cat si la nivel de reputatie in raport cu clientii si angajatii. Astfel ca, avand in vedere beneficiile care pot deriva din aceasta decizie, Sicert.ro s-a dezvoltat in vederea oferirii de cosultanta în obtinerea acestui standard.
Pentru a obtine certificarea, societatea este nevoita sa realizeze o analiza de impact asupra mediului. Altfel spus, este necesara monitorizarea activitatilor curente si desemnarea masurii in care acestea influenteaza in mod negativ mediul. Ulterior, daca rezultatele nu sunt conforme cu cerintele ISO 14001, se pot realiza modificari majore care sa reduca aceste consecinte. In plus, un pas esential in acest proces il constituie dezvoltarea si derularea unor serii de programe si proiecte care au ca scop principal facilitarea drumului spre atingerea obiectivelor impuse de standard.
Un alt aspect indispensabil pentru obtinerea certificatului este verificarea sistemului de productie si furnizare a materialelor si produselor in raport cu siguranta mediului inconjurator. Cu alte cuvinte, societatea trebuie dispuna sau sa adopte o politica de mediu, care sa serveasca drept ghid de activitate care sa o directioneze in vederea respectarii respectivelor standarde. Sa implementeze actiuni care respecta standardele si sa realizeze revizuiri la nivelul managementului in asa fel incat acesta sa respecte toate criteriile impuse de ISO 14001. In acest sens, Sicert.ro este la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi suport si consultana in vederea conformarii organizatiei dumneavoastra in raport cu toate aspectele expuse anterior.
Ce avantaje au companiile care detin certificarea ISO 14001?
In primul rand, faptul ca o companie a optat in mod voluntar pentru a indeplini standardele de management al mediului denota faptul ca aceasta este implicata, constienta si dornica sa aiba un impact pozitiv asupra a ceea ce o incojoara. Astfel, clientii, din ce in ce mai multi, care au o viziune inclinata spre protejarea mediului inconjurator si care au decizii de cumparare influentate de acest aspect, vor capata incredere in companie si vor dori sa fie parte dintr-un proces de realizare a binelui comun. Se dezvolta astfel aria publicului tinta, cresc vanzarile si profitul implicit.
Mai mult, un astfel de sistem implementat, devine obiect de monitorizare constanta asupra influentei pe care procesele pe care le deruleaza compania dumneavoastra le au asupra mediului. Asadar, orice derapare de la standarde va fi imediat semnalata si ulterior revizuita.
Detinerea unui astfel de document aduce cu sine totodata si un factor de diferentiere pe piata. Faptul ca va autoproclamati o entitate ce are printre principalele reducerea efectelor negative asupra planetei, va fi un punct important ce va inclina balanta in favoarea duneavoastra.
Mai mult, prin adoptarea unei proceduri riguroase si stricte, configurati si in randul angajatilor o viziune indreptata spre efectuarea binelui comun, care va declansa modificari de conceptie despre munca pe care o presteaza, determinand astfel o crestere increderii si responsabilitatii fata de companie, dar si o sporire productivitatii acestora, din dorinta de a efectua sarcini benefice.
Exista avantaje si din punct de vedere financiar. Dincolo de faptul ca puteti castiga simpatia unor noi clienti, ceea ce duce la cresterea profitului, implementarea unui astfel de sistem atrage dupa sine o serie de practici care contribuie la economisirea unor resurse. De asemenea, prin economisirea consistenta de resurse si prin gestionarea mai eficienta a acestora, puteti contribui la minimizarea producerii de deseuri rezultate in urma activitatilor specifice, pe termen lung.
Astfel ca, desi este o decizie voluntara, prin prisma tuturor avantajelor cu care vine la pachet, devine o solutie absolut necesara companiilor care vor sa se dezvolte in concordanta cu bunele practici acceptate pe plan international si care vor sa isi consolideze o pozitie distincta pe piata si tototata o reputatie favorabila, atat in raport cu clientii interni, dar si cu cei externi.