Despre certificare ISO 22000 oricine ar trebui sa cunoasca cate ceva, insa inainte de toate trebuie sa stim ce este ISO: abrevierea utilizata pentru a face la referire la Organizatia Internationala de Standardizare, organizatie care printre principalele atributiuni emiterea unor standarde de functionare ale companiilor din diverse domenii de activitate, care sunt formultate si aplicate la nivel international. Acestea sunt denumite generic standarde ISO, de la numele organului care le creeaza.

O certificare ISO este, in esenta, un document important care atesta faptul ca o companie isi desfasoara activitatea in conformitate cu aceste standarde de practica universale.

Standardele emise de catre aceasta organizatie au luat nastere in urma colaborarii dintre mari experti din toate domeniile de activitate in care acestea se aplica. Acestia si-au folosit experienta in vederea conturarii unor norme si reglementari care sa poata fi aplicate la fel in toate companiile, indiferent de coltul geografic de unde provin. Prin introducerea acestor norme de practica se doreste sa se sustina inovatia si sa se ofere solutii concrete la provocarile cu care se confrunta companiile, aceleasi pentru toti membrii.

SICERT – aliatul de nadejde in vedere obtinerii certificarilor ISO

SICERT este o firma cu capital integral privat care s-a conturat in vederea oferii clientilor sai servicii de consultanta si certificare ISO. In vederea asigurarii reusitei acestui proces, SICERT ofera, de asemenea, clientilor sai servicii de implementare, verificare, optimizare si certificare a sistemelor de management. Astfel, clientii care sunt in cautarea unui punct de sprijin in vederea obtinerii unui certificat ISO pot proiecta in SICERT imaginea partenerului ideal care sa le garanteze reusita si incadrarea in termenele limita de obtinere a certificarii la preturi rezonabile, lucru in deplina concordanta cu situatia economica actuala din Romania.

Firma noastră va poate ajuta prin servicii de consultanta in vederea obtinerii acestei certificari, practicand preturi competitive, dintre care cele mai importante fiind: ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, ISO 22000 sau ISO 27001.

ISO 22000 - numeroase avantaje

Ce reprezinta certificarea ISO 22000?

Certificarea ISO 22000 este un standard elaborat de catre cei mai mari experti din industria alimentara si are rolul de a asigura o conduita cat mai buna in ceea ce priveste practicile din aria comercializarii si producerii de alimente. Certificarea a fost creata in stransa legatura cu Codex Alimentarius, organism creat de ONU care are la baza implementarii lui aceleasi principii de baza. Aceasta certificare a fost conceputa in asa fel incat sa ofere o metodologie eficenta de functionare tuturor organizatiilor din industria alimentara. Mai exact le-au conturat anumite traiectorii pe care sa le urmeze in vederea implementarii unui sistem de management foarte bine pus la punct, care, urmat cu strictete, sa garanteze respectarea a tot ce inseamna norme de siguranta alimentara, atat pe plan legislativ, cat si etic sau moral.

In linii mari, aceasta certificare se adreseaza tuturor producatorilor si companiilor care au in aria lor de activitate practici ce presupun manipularea alimentelor pe orice plan. Printre acestia ne putem referi atat la producatorii alimentari, de alimente primare, cei care se ocupa de transportul si de stocarea alimentelor, cat si la producatorii de echipamente, de materiale de ambalare, de agenti de curatare, aditivi sau alte ingrediente alimentare.

Conditii preliminare necesare pentru a aputea aplica in vederea obtinerii ISO 22000

Cele mai noi cerinte in ceea ce priveste standardul de certificare ISO 22000 au fost publicate in 2005 si reprezinta primul certificat ce face parte din familia standardelor pentru managementul sistemelor de siguranta alimentara.

Pentru a putea obtine o astfel de atestare, o societate trebuie sa respecte conditii care presupun un management interactiv si sistematic, respectarea unor programe de conditionare si respectarea principiilor HACCP, care sa asigure pe deplin siguranta productiei alimentare. Mai exact, trebuie sa detina o metodologie stricta de igiena si dezinfectie realizate constant; personal implicat in directia respectarii integrale a acestei metodologii,; un plan riguros in ceea ce priveste intretinerea instalatiilor si echipamentelor ce se utilizeza in productie; masuri care sa previna aparitia daunatorilor de orice natura; asigurarea unor resurse prime necontaminate, prin tratarea eficienta a apei, cat si masuri care sa controleze constant calitatea aerului; bune practici de manipulare a alimentelor, ambalare si transport; cat si asigurarea faptului ca si furnizorii de materie prima indeplinesc aceleasi reguli stricte.

Avantajele detinerii certificarii ISO 22000

Implementarea ISO 22000 prezinta numeroase avantaje, atat pentru companiile care il adopta, cat si pentru clienti acestora. Aceasta actiune garanteaza o calitate sporita cat si o igiena drastica a tuturor proceselor implicate in productie si implicit a  produselor puse spre vanzare, configurand astfel un mare avantaj competitiv, in detrimentul celor care nu au adoptat-o.

De asemenea, prin declararea faptului ca organizatia detine certificare ISO 22000 determina o crestere exponentiala a increderii tuturor categoriilor de pubilc. In acest punct ne referim atat la clienti, cat si la parteneri, furnizori, cei aflati in functii de conducere, dar mai ales la angajati. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesele interne specifice se vor integra si alinia intr-un sistem bine definit. In acest fel, angajatii vor fi mult mai constienti cu privire la importanta muncii lor, conturandu-le astfel o viziune orientata spre lucrul in echipa pentru realizarea binelui comun.

ISO 22000 a fost formulat in asa fel incat sa aduca beneficii in vederea gestionarii mai eficiente a resurselor umane, financiare si de timp. Lucru care a devenit posibil prin faptul ca au fost conturate norme si solutii viabile in vederea respectarii legislatiei s rezolvarii rapide a tuturor problemelor ce ar putea surveni pe parcursul proceselor de productie si comercializare a alimentelor. Respectarea acestora conduce la practici exclusiv benefice pentru toate partile implicate, asigurand un cadru strict de protectie si siguranta alimentara.