Dintr-o data, un client ne cere certificatul de calitate, cand ne prezentam la o licitatie publica vedem ca 10% din punctaj este acordat pentru ca avem un certificat ISO 9001 , trebuie sa crestem competitivitatea afacerii noastre sau pur si simplu sa imbunatatim imaginea si credibilitatea marcii noastre. Acest articol ofera raspunsuri la primele intrebari referitoare la necesitatea implementarii unui sistem de management al calitatii si a  certificarii ISO 9001 in IMM-uri.

Poate afacerea mea mica sa obtina certificatul ISO 9001?


Standardul ISO 9001 este un standard international  care defineste cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca sistemul de management al calitatii al organizatiilor. Aceste cerinte sunt comune pentru toate tipurile de companii si certificarea este posibila indiferent de marimea si activitatea desfasurata de organizatie. Prin urmare, certificarea este posibila atat pentru o companie de trei angajati dedicata distributiei produselor de curatare, cat si pentru o mare multinationala farmaceutica.

iso 9001 imm

Ce trebuie sa fac pentru o certificare ISO 9001 IMM ?


Urmatoarele sunt principalele probleme cu care se confrunta intreprinderile mici atunci cand se confrunta cu provocarea certificarii sistemului lor de management al calitatii.

  • Absenta personalului calificat. Implementarea sistemului necesita personal cu suficienta pregatire si experienta in managementul calitatii si cerintele standardului ISO 9001.
  • Deficitul de resurse economice. La fel ca in majoritatea proiectelor de afaceri, este necesar sa se faca o investitie economica, cel putin in acest caz, costul auditurilor de certificare.
  • Urgenta in termenele limita. Implementarea nu ar trebui sa devina un proiect etern in care organizatia ia ani de zile pentru a obtine certificarea, tinand cont de faptul ca potentialii clienti sau licitatia publica se deplaseaza pe programe lunare.

Confruntata cu aceasta situatie, solutia pentru intreprinderile mici presupune angajarea unui serviciu de consultanta care dirijeaza si sustine organizatia in procesul de implementare si certificare a sistemului de management al calitatii. Compania de consultanta de calitate sau consultantul contractat trebuie sa furnizeze urmatoarele solutii:

  • Asumati-va pe deplin managementul si implementarea proiectului. Consultantul trebuie sa fie responsabil pentru generarea intregii documentatii a sistemului, instruirea angajatilor pentru indeplinirea sarcinilor si colaborarea intensa la implementarea sistemului de management.
  • Bugetul de consultanta trebuie sa fie un buget inchis si trebuie sa acopere toate etapele proiectului, de la analiza initiala a organizatiei pana la acordarea certificatului, inclusiv colaborarea la auditurile de certificare.
  • Facilitati luarea deciziilor asupra organismului de certificare pentru a selecta, furniza si revizui cele mai competitive bugete si cele mai credibile marci.
  • Reduceti termenele limita de finalizare a proiectului la minimum posibil, facand astfel implementarea cat mai confortabila pentru companie.

Cat timp va dura pentru a obtine certificarea ISO 9001 intr-o afacere mica?


Timpul necesar pentru implementarea si certificarea sistemului depinde de marimea companiei si de complexitatea proceselor sale. Perioada minima de implementare este de aproximativ trei luni, iar perioada maxima pentru companiile mai complexe nu ar trebui sa depaseasca noua luni.

Cum va afecta implementarea sistemului de management modul in care lucrez?


O buna activitate de consultanta incepe de la documentarea procedurilor deja existente in companie, prin urmare metodologia pentru efectuarea ofertelor, achizitiilor sau a procesului de productie nu ar trebui sa sufere modificari, in afara de imbunatatirile pe care organizatia insasi le considera adecvate. Sistemul de calitate incorporeaza noi activitati, cum ar fi obligatia de a inregistra incidente sau de a controla documentatia, astfel de activitati pot fi desfasurate folosind cateva ore pe luna in cazul companiilor mici.

Cat ma va costa certificarea?

Avand in vedere ca pretul poate fi stabilit doar dupa introducerea urmatoarelor variabile in sistemul de ofertare (marime organizatie, nr angajati, puncte de lucru, organigrama, etc) ceea ce va putem garanta invariabil este cel mai bun pret din Romania pentru certificare ISO 9001.