ISO 14001:2015 este un standard , emis de Organizatia Internationala de Standardizare prin care sa stabileasca cerintele unui sistem de gestionare a mediului oricarei companie sau organizatie , in general.
Standardul este destinat pentru organizatiile care doresc sa gestioneze aspectele de mediu intr – un mod sistematic.
Pentru ce este ISO 14001:2015
Certificarea ISO 14001 atesta faptul ca o companie care respecta anumite proceduri pentru o productie respecta mediul. Exista mai multe avantaje pentru o companie certificata ISO 14001 : in primul rand, fiind recunoscuta ca o organizatie care are o inima verde si este ingrijorata de aspectele de mediu si de consecintele sale.
Dupa cum stim, consumatorii sunt din ce in ce mai atenti la aceste probleme si, prin urmare, posibilitatea de a profita de o certificare imbunatateste reputatia organizatiei fata de comunitate .
Dar pe langa imagine, obtinerea certificarii ISO 14001:2015 ofera si avantaje economice . In primul rand , implementarea unui mediu de management al sistemului reduce riscurile de mediu (si daunele aferente si, prin urmare, pierderile economice), oferind clientilor continuitatea activitatii lor.Certificarea ISO 14001 permite, de asemenea, organizatiei sa profite de mai multe oportunitati printre care participarea la licitatii publice (este o cerinta din ce in ce mai solicitata), sa se inregistreze in SEAP sau SICAP , sa obtina diferite autorizatii speciale de lucru (ANRE) ; permite , de asemenea , o reducere a primelor de asigurare.
Cum poate fi certificata ISO 14001:2015 o companie
Pentru a obtine certificarea, compania trebuie sa implementeze un sistem de management de mediu (EMS) si ulterior sa obtina certificarea de la un organism de certificare (cum ar fi SiCERT ).
Cum este implementat un EMS? Incepe cu definirea politicii de mediu, a obiectivelor si a obiectivelor de mediu. Impreuna, acesti factori definesc scopul general si implementarea sistemului .
Apoi va fi necesar sa se creeze procesele si procedurile necesare pentru functionarea organizatiei. Dupa implementare, compania va trebui sa produca mai multe documente obligatorii cerute de ISO 14001.
Odata ce toate procesele au fost puse in functiune si sistemul de management de mediu este pe deplin operational, pot fi colectate date pentru etapele ulterioare, adica auditurile, revizuirea sistemului si, in final, certificarea
Pasii obligatorii pentru obtinerea certificatului ISO 14001:2015
In acest moment, compania trebuie mai intai sa verifice intern daca SME functioneaza corect si apoi sa implice un organism de certificare.
Mai intai trebuie efectuat un audit intern, pentru a confirma conformitatea proceselor si pentru a gasi orice probleme si puncte slabe. O revizuire formala este apoi efectuata de conducere .
In urma auditului intern si a revizuirii managementului, daca este necesar, problemele identificate sunt corectate , documentandu-se modul in care au fost rezolvate.
Pasii cu organismul de certificare pentru a obtine ISO 14001:2015 (si calendarul mediu)
Auditorii organismului de certificare verifica documentatia pentru a se asigura ca respecta cerintele ISO 14001 .
Ulterior, auditorii organismului verifica daca activitatile efective sunt compatibile atat cu ISO 14001, cat si cu documentatia, prin revizuirea documentelor si a proceselor companiei.
Acesta este in mod evident cel mai delicat pas: organismul are documentatia in mana si trebuie sa certifice faptul ca procesele care stau la baza EMS sunt conforme cu standardul ISO 14001.
Timpul mediu pentru primirea certificarii este de aproximativ 2 saptamani.
Alegerea organismului de certificare la care sa apeleze in acest sens este fundamentala : compania are nevoie, odata investita in proces, proceduri, costuri si anumite perioade.
Bazandu-se pe organismele de certificare mari poate parea linistitor, dar, de fapt, organismele mari produc doar proceduri mai complexe, mai mult personal cu care sa interactioneze si costuri si timpi mai mari.
Momentul SiCERT pentru emiterea certificatului ISO 14001: 2015
SiCERT, datorita unei organizatii eficiente, va ofera garantia ca veti putea intreprinde o cale rapida, cu un cost clar si redus , care include:
- Estimare in termen de 24 de ore de la solicitare;
- Disponibilitatea emiterii certificatului in termen de 7 zile de la solicitare;
- Trimiterea certificarii in termen de 24 de ore de la auditul de certificare , daca comitetul nu solicita specificatii suplimentare.
Doriti sa aflati mai multe? Apelati rubrica contact.